In Vesti

Ужички центар за права детета (УЦПД) је поред Посебног протокола, у сарадњи са Министарством спорта,  креирао  и Приручник за примену Посебног протокола за заштиту деце од насиља у спорту и спортским активностима. Приручник се користи  уз нацрт Посебног протокола  и заједно са њим чини целину.

Приручник је намењен свим организацијама у области спорта; удружењима која циљеве и садржаје свог рада остварују у области спорта, свим лицима која учествују у раду тих организација без обзира на основ по коме су повезана са организацијом; деци која се баве спортом и спортским активностима, њиховим родитељима и старатељима, као и свим  заинтересованим за добробит деце, њихово одрастање без насиља и развијање позитивних, хуманих вредности у друштву.

Овај приручник треба да: подржи ефикаснију примену Посебног протокола за заштиту деце од насиља у спорту и спортским активностима; развија осетљивост за значај ове теме; подстакне унапређивање постојећих докумената, процедура, активности и израду нових; мотивише све који су укључени у спорт на креирање различитих превентивних активности, њихову промоцију и примену; охрабри све, да уколико доживе/доживљавају (или су доживели) насиље или сазнају да се дешава, пријаве насиље; охрабри све који сведоче насиљу да реагују, зауставе или спрече насиље; допринесе томе да одговорни без одлагања и оклевања реагују у складу са прописима, предузму одговарајуће мере; предузму мере за промену понашања оних који се насилно понашају, и кад је потребно, удаље их из спорта; развија „нулту толеранцију“ на насиље у спорту; промовишемо фер и поштену игру и спортско понашање; укаже на ресурсе; допринесе заштити од насиља у спорту.

У креирању садржаја учествовале су: Биљана Лајовић, психолог спец., дугогодишња координаторка Јединице за заштиту од насиља у Министарству просвете, консултанткиња за заштиту деце и младих од насиља; Марија Петровић, адвокатица и експерткиња у области превенције и заштите деце од насиља; др Јелена Жунић Цицварић, директорка програма Ужичког центра за права детета. Менторску и консултантску подршку у процесу рада пружале су проф. др Бранка Савовић и проф. др Сандра Раденовић са Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду.

Ужички центар за права детета се захваљује Министарству спорта, спортским савезима (Српски aтлетски савез, Теквондо aсоцијација, Стрељачки савез, Карате федерација, Кошаркашки савез, Одбојкашки савез, Ватерполо савез, Бициклистички савез, Стонотениски савез, Џудо савез, Кајакашки савез, Пливачки савез, Гимнастички савез, Бадминтон савез, Боксерски савез, Фудбалски савез, Рукометни савез, Тениски савез, Рагби савез), Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду, МОДС-у, НАРНС-у, другим организацијама цивилног друштва, као и појединцима који су учешћем у активностима и конструктивним коментарима допринели квалитету овог документа.

Активности се одвијају кроз  пројекат „Подршка сектору спорта у превенцији и заштити деце од насиља“који реализује Ужички центар за права детета. Пројекат се реализуje уз подршку Европске уније у оквиру програма „Дијалог промена“ којим координира Београдска отворена школа, а у партнерству са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Републичким секретаријатом за јавне политике Владе Републике Србије, Универзитетом у Београду и Међународним центром Олоф Палме.

Приручник пронађите ОВДЕ.

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search