u Vesti

Užički centar za prava deteta i udruženje građana KoAktiva iz Kosjerića, u saradnji sa Tehničkom školom Kosjerić, organizovali su niz interaktivnih edukativnih radionica, multimedijalne prezentacije, vršnjačke edukacije i kviz znanja za učenike Tehničke škole Kosjerić iz oblasti evropskih integracija i priključivanja Srbije EU, prava deteta i prevencija digitalnog nasilja. Navedene aktivnosti realizovane su od 19. do 23. septembra 2017. godine u prostorijama Tehničke škole u Kosjeriću.

Na interaktivnim radionicama i multimedijalnim prezentacijama   srednjoškolci su bliže upoznati sa procesom evropskih integracija, uticaju istih na njihove živote i živote njihovih vršnjaka, kao i mogućnostima učešća u tom procesu. Upoznati su sa evropskim integracijama,  nastanku, razvoju, zemljama članicama, proširenju i institucijama Evropske unije. Glavni izvor informacija je bio Evropski dnevnik i multimedijalne prezentacije. Učenici su bili veoma zainteresovani za nova saznanja vezana za EU, proces pregovora Srbije o članstvu, poglavljima koja moraju da se ispune, kao i priključivanju Srbije Evropskoj uniji. Pored radionica i prezentacija, učenicima je podeljen i primerak Evropskog dnevnika, koji su koristili u pripremi za kviz znanja i debatu vezanu za evropske integracije.

Kviz znanja vezan za evropske integracije bio je drugi deo aktivnosti. Nakon ostvarivanja uvida u to šta sve naša zemlja treba da učini u procesu evropskih integracija, mladi  su bili optimistični a i realni po pitanju prijema Srbije u Evropsku uniju, sa navedenim odgovorima u rasponu od 2020. do 2028. godine. Usledile su multimedijalne vršnjačke edukacije na temu digitalnog nasilja – prevencija i reagovanje. Stiče se utisak da su učenici aktivni u ‘digitalnom svetu’ ali ne i dovoljno ‘digitalno pismeni’, samim tim i nedovoljno zaštićeni i ranjivi od nasilja (bilo kao posmatrači, žrtve ili aktivni učesnici nasilja) u digitalnom okruženju.

Podeljena brošura “Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“ i “Evropski dnevnik” za svako odeljenje.

Navedene aktivnosti su realizovane u okviru projekta „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“, koji Užički centar za prava deteta realizuje u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, u okviru programa „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, uz podršku Švedske.

Galerija slika

Ovde ide tekst za objavu

Galerija slika

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu