In Vesti

Na koji način osnovne škole informišu svoje učenike o mogućnostima daljeg obrazovanja saznali smo od menadžmenta OŠ „Branko Miljković“ iz Niša i OŠ „Ljupče Španac“ iz Bele Palanke. U Nišu smo razgovarali sa direktorkom Tijanom Ranđelović koja nam je predstavila nekoliko modela, uključujući Sajam profesionalne orijentacije, kada srednje škole posećuju osnovnu i predstavljaju svoje profile, ali se orgnaizuju i posete učenika, naročito predstavnika učeničkog parlamenta drugim srednjim školama. U Beloj Palanci nam je pedagog škole Jovana Petrović navela da učenike informišu Tim za profesionalnu orijentaciju i učenicki parlament, ali je takođe i pričala o inovativnom modelu koji je nedavno otvoren – Klub za učenje. Ovde je reč o individualnom pristupu učenicima, koji se dobro pokazao kada su učenici iz osetljivih grupa u pitanju.

Učenici ove dve škole su nam rekli koje srednje škole planiraju da upišu, kako dolaze do informacija i ko ima najveći uticaj na njih. Takođe, saznali smo i da njihovi vršnjaci, naročito Romske nacionalnosti, imaju podršku, ne samo u okviru škole, od razrednih starešina, nastanvika i direktora, već i od strane drugara iz odeljenja.

Putem video priloga koji ćete uskoro imati priliku da vidite prikazali smo kako se ostvaruju prava na informisanje, učestvovanje u donošenju odluka koje se tiču dece i mladih, sa posebnim osvrtom na decu iz osetljivih grupa.

U drugom video prilogu smo slične teme obradili iz perspektive srednje škole i fakulteta, gde smo takođe razgovarali kako sa menadžmentom tako i sa učenicima i studentima. Oba video priloga su trenutno u post-produkciji, i njihovo objavljivanje se uskoro očekuje.

Video prilozi su nastali kao deo istraživačke inicijative i praćenja napretka u ostvarivanju prava deteta u procesu pridruživanja Srbije EU, naročito u okviru pregovaračkog poglavlja 23 u okviru projekta koji sprovodi Užički centar za prava deteta u partnerstvu sa Centrom za održivi razvoj, edukaciju i komunikaciju – OREK.

𝐴𝑘𝑡𝑖𝑣𝑛𝑜𝑠𝑡𝑖 𝑠𝑒 𝑟𝑒𝑎𝑙𝑖𝑧𝑢𝑗𝑢 𝑢 𝑜𝑘𝑣𝑖𝑟𝑢 𝑝𝑟𝑜𝑗𝑒𝑘𝑡𝑎 𝑝𝑟𝑜𝑗𝑒𝑘𝑡𝑎 „𝑀𝑜𝑛𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖𝑛𝑔 𝑜𝑠𝑡𝑣𝑎𝑟𝑖𝑣𝑎𝑛𝑗𝑎 𝑝𝑟𝑎𝑣𝑎 𝑑𝑒𝑡𝑒𝑡𝑎 𝑢 𝑝𝑟𝑜𝑐𝑒𝑠𝑢 𝑝𝑟𝑖𝑑𝑟𝑢𝑧̌𝑖𝑣𝑎𝑛𝑗𝑎 𝑆𝑟𝑏𝑖𝑗𝑒 𝐸𝑣𝑟𝑜𝑝𝑠𝑘𝑜𝑗 𝑢𝑛𝑖𝑗𝑖“. 𝑅𝑎𝑑 𝑈𝑧̌𝑖𝑐̌𝑘𝑜𝑔 𝑐𝑒𝑛𝑡𝑟𝑎 𝑧𝑎 𝑝𝑟𝑎𝑣𝑎 𝑑𝑒𝑡𝑒𝑡𝑎 𝑝𝑜𝑑𝑟𝑧̌𝑎𝑣𝑎 Šv𝑒𝑑𝑠𝑘𝑎 𝑢 𝑜𝑘𝑣𝑖𝑟𝑢 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑎 𝐵𝑒𝑜𝑔𝑟𝑎𝑑𝑠𝑘𝑒 𝑜𝑡𝑣𝑜𝑟𝑒𝑛𝑒 𝑠̌𝑘𝑜𝑙𝑒 „𝐶𝑖𝑣𝑖𝑙𝑛𝑜 𝑑𝑟𝑢𝑠̌𝑡𝑣𝑜 𝑧𝑎 𝑢𝑛𝑎𝑝𝑟𝑒đ𝑒𝑛𝑗𝑒 𝑝𝑟𝑖𝑠𝑡𝑢𝑝𝑎𝑛𝑗𝑎 𝑆𝑟𝑏𝑖𝑗𝑒 𝐸𝑣𝑟𝑜𝑝𝑠𝑘𝑜𝑗 𝑢𝑛𝑖𝑗𝑖“.

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search