In Vesti

Deca uče prava deteta u školi – kroskurikularni pristup i vannastavne aktivnosti, naziv je drugog od četiri onlajn panela koji je održan 27. oktobra 2020. godine za preko 100 nastavnika iz 30 partnerskih osnovnih škola u Srbiji. Paneli su namenjeni horizontalnom učenju nastavnika o pojedinim segmentima model škole za prava deteta; imaju svrhu transfera znanja, umenja i praksi koje su doprinele da škole dosegnu visoke standare u tome da deca uče i žive svoja prava.

Ohrabruje veliki broj zadovoljnih učesnika! Hvala svima u pripremi i realizaciji panela kao vida horizontalnog učenja u ostvarivanju standarda učenja i ostvarivanja svojih prava. Panel je realizovan u okviru projekta Obrazovanje za prava deteta koje realizuje Užički centar za prava deteta, partnerske organizacije i škole uz podršku Pestaloci dečje fondacije.

Segmenti panela i video primeri:

  • Iskustva nastavnika u kroskurikularnom pristupu – integracija teme prava deteta u sadržaje predmeta – VIDEO
  • Izazovi u ostvarivanju prava na obrazovanje za svoja prava – naša iskustva i kako smo delovali (Nevena Martić OŠ “Svetozar Marković”, Kraljevo; Jelena Stojković Ilić, pedagogica, OŠ “Svetozar Marković”, Vranje; Valentina Veljković Nikolić, OŠ „Desanka Maksimović“, Čokota)
  • Emina Jeremić Mićović, Prva osnovna škola, Užice: Transformativni dijalog u funkciji obrazovanja za prava deteta VIDEO
  • Delovi časa iz engleskog jezika u čiji sadržaj su integrisana prava deteta: Marija Ivanović Božić, nastavnica OŠ “Vuk Karadžić”, Knjaževac. VIDEO
  • Video materijal: Nastavnici preporučuju nastavnu jedinicu sa elementima prava deteta iz resurs paketa VIDEO
  • ČOS i vannastavne aktivnosti u funkciji obrazovanja za prava deteta
  1. Milena Marinković, direktorka OŠ “J.J.Zmaj”, Vranje: Vršnjačke edukacije/radionice
  2. Jelena Stojković Ilić, pedagogica, OŠ „Svetozar Marković“, Vranje: Prava deteta kroz čas odeljenjske zajednice.

Osnaživanje i obuka vršnjačkih edukatora se ostvaruje kroz posebne aktivnosti projekta, obuke učeničkog parlementa. Kako se one odvijaju u Nišu i Čajetini, pogledajte OVDE.

Snimak celog panela možete pogledati OVDE.

Paneli su deo projekta „Obrazovanje za prava deteta“ koji realizuje Užički centar za prava deteta i partnerske organizacije, a uz podršku Pestaloci dečje fondacije iz Švajcarske.

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search