u Vesti

U ponedeljak 29. maja 2017. u Galeriji „Ustanove kultura“ u Bajinoj Bašti, održana je javna debata na temu „Rodna ravnopravnost u kontekstu evropskih integracija“ (iz pregovaračkog poglavlja 23 pridruživanja Srbije EU) u organizaciji UCPD-a, Kancelarije za mlade Bajina Basta, Udruženja gradjana „BIOS“, Udruženja dece sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja Bajina Bašta i Gimnazije „Josif Pančic“.
Cilj debate je bio da mladima osvesti problem prisutnosti rodne diskriminacije, istakne važnosti rodne ravnopravnosti i uputi na načine poštovanja prava, kao osnovnog načela pregovaračkog poglavlja 23 u oblasti vladavina prava. Važno je bilo istaći odgovornosti mladih, odgovornosti i namere države da unapređivanjem rodne ravnopravnosti doprinese poštovanju prava, doprinese lepšem i pravednijem društvu.
Šest debatera iz debatnog kluba gimnazije „Josif Pancić“, braneći stavove koje zastupaju, koristili su snažnu argumentaciju, ali su pokazali i važnost poštovanja i uvažavanja onih koji su branili suprotnu tvrdnju. Publika debate, preko 70 srednjoškolaca, pokazala je veliku zainteresovanost za temu, postavljajući mnoštvo pitanja. Svoje zadovoljstvo su iskazali gromoglasnim aplauzom, ali i izjavama da su radi da učestvuju u organizaciji debata na ovako provokativne teme.
Debatu je pratila pano prezentacija na temu Prava deteta i evropske integracije, koju su pripremali mladi iz KZM i lokalnih organizacija. Pano prezentacije su tematske, obrađuju pojedine segmente iz pregovaračnog poglavlja a koje se tiču prava deteta. Namera je da pano prezentaciju posete i kroz interaktivne istraživačke zadatke istražuju, učenici srednjih škola kroz realizaciju nastave građanskog vaspitanja. “Nadamo se da ćemo imati priliku da i u narednom periodu budemo zaslužni za ovak lep dogadjaj” izjavili su mladi organizatori debate.
Debata i pano prezentacija je održana u okviru projekta “Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji“ koji Užički centar za prava deteta realizuje u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, u okviru programa „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, uz podršku Švedske.

Galerija slika

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu