In Vesti

Poljoprivredno-hemijska škola ,,Dr Đorđe Radić“, Kraljevo je 3. aprila 2019. godine bila domaćin srednjoškolskom debatnom klubu ,,Imam ideju’’ iz Kraljeva.

Motivisani srednjoškolci okupili su se kroz projekat ,, Debate o pravima deteta’’ Užičkog centra za prava deteta, podržanog od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Projekat se realizuje u tri grada: Čačku, Užicu i Kraljevu sa srednjoškolcima koji su završili niz obuka o pravima deteta, diskriminaciji, stereotipima, i naravno, veštini vođenja debate.

Poštujući principe participacije, kroz pripreme, mladi u debatnim klubovima sami su odabrali teme koje su za njih važne i zanimljive i dovoljno intrigantne da se oko njih može razviti diskusija. Pažljivo pripremajući argumente, debateri se dele u dva tima, afirmacijski i negacijski, u cilju sukobljavanja argumenata i pridobijanja pažnje publike.

Kraljevački debateri su za ovu priliku izabrali početnu tezu: Uvođenjem društveno -korisnog rada može biti smanjeno nasilje i vaspitni prekršaji učenika u školama.

Pred prepunom salom Poljoprivredno-hemijske škole prisustvovali smo borbi argumenata oba tima. Na kraju je publika glasala, dajući svoj glas timu koji je uspeo da ih ubedi u svoju tezu.

Učenici u publici su kasnije postavljali pitanja debaterima, aktivno su se uključili, komentarisali koje argumente vide kao ubedljive i zašto, interesovali se o samoj temi društveno korisnog rada kao i o procesu kreiranja same debate.

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search