In Vesti

Užički centar za prava deteta je 11. jula 2022.godine organizovao sastanak sa  ciljem da inicira dijalog za unapređenje politika i procedura zaštite dece od nasilja u sektoru sporta, u skladu sa Opštim protokolom za zaštitu dece od nasilja koji je usvojila Vlada Republike Srbije u februaru 2022. godine i  Zakonom o Sportu.

Novina u Opštem protokolu je ta da se po prvi put obavezuje Ministarstvo omladine i sporta da donese svoj sektorski protokol i da uspostavi mehanizme za njegovu primenu.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici različitih ministarstava, predstavnici Mreže organizacija za decu Srbije i akademske zajednice.  Naročito korisna iskustva u donošenju i primeni sektorskog protokola je iznela  predstavnica Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, savetnica za prevenciju i zaštitu od nasilja i diskriminacije u obrazovanju, kao i savetnica iz Sektora za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja. Značajnu podršku u pripremi i određivanju okvira tema za diskusiju pružile su profesorke sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu. Sastanak  je vodila Marija Petrović, ekspertkinja u oblasti prava deteta.

Na sastanku su definisani okviri budućeg delovanja: određeni početni koraci u započinjanju procesa  donošenja protokola i njegove implementacije; ostvareni uvidi u to šta je do sada urađeno na polju zaštite dece od nasilja u sektorima; izneta iskustva drugih ministarstava u donošenju i primeni sektorskih protokola; definisani optimalni koraci u ovom procesu i definisane uloge i odgovornosti; određene uloge i obim podrške civilnog sektora i akademske zajednice u započinjanju i sprovođenju ovog procesa.

Analizirajući iskustva i mišljenje učesnika sastanka, kao i njihovu ekspertizu,  Užički centar za prava deteta će načiniti preporuke koje mogu biti vodilja u daljim koracima Ministarstva omladine i sporta u procesu izrade sektorskog protokola.

Sastanak je realizovan u okviru projekta „Dijalogom do unapređenih politika zaštite dece od nasilja u sportu“ koji se sprovodi uz podršku Evropske unije u okviru programa „Dijalog promena“ kojim koordinira Beogradska otvorena škola. U realizaciju programa je uključeno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Republički sekretarijat za javne politike Vlade Republike Srbije, Univerzitet u Beogradu i Međunarodni centar Olof Palme.

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search