In Vesti

Užički centar za prava deteta je organizovao fokus grupe na temu „Bezbednost i zaštita dece u sportsko-rekreativnim aktivnostima pri sportskim klubovima“, 21. oktobra 2021. godine, sa decom i mladima koja su učestvovala, ili učestvuju u aktivnostima sportskih klubova.

Ostvareni su uvidi u to na koji način deca i mladi percipiraju bezbednost u okviru sportskih udruženja, prihvatljiva/neprihvatljiva ponašanja u sportskim klubovima, šta su njihovi predlozi za unapređenje bezbednosti dece u ovom domenu. Bogata diskusija se razvila i na sledeće teme: kako deca i mladi percipiraju vrste nasilja u sportu; njihovi stavovi prema nasilju u sportu; iskustva i načini kako reaguju kada trpe ili su svedoci istog; šta za njih znači pravo na privatnost i kako je klubovi štite; postoje li preventivne aktivnosti u radu klubova i da li su upoznati sa kodeksom sportske etike; šta misle o načinima ostvarivanja inkluziji u radu sportskih klubova; koje su po njihovom mišljenju vrednosti, principi i ciljevi na kojima treba da se zasniva sistem zaštite dece od nasilja u sportu.

Perspektiva dece će biti značajna u nameri Užičkog centra za prava deteta da se inicira dijalog za uspostavljanje zakonskih procedura i pravila za zaštitu dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u sektoru sporta. Projekat treba da pokrene proces izrade predloga za unapređenja politike prevencije i zaštite dece od nasilja u ovom sektoru.

Užički centar za prava deteta realizuje projekat „Dijalogom do unapređenih politika zaštite dece od nasilja u sportu“ koji se sprovodi uz podršku Evropske unije u okviru programa „Dijalog promena“ kojim koordinira Beogradska otvorena škola.

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search