In Vesti

Užički centar za prava deteta realizovao je istraživanje „Mapiranje i analize potreba organizacija civilnog društva koje rade sa decom i za decu“, s  ciljem da identifikuje ključne izazove, kapacitete, potrebe i prilike sa kojima se suočavaju organizacije civilnog društva koje rade sa decom i za decu.

Nalazi pokazuju da se i organizacije civilnog društva koje rade sa decom i za decu suočavaju sa velikim brojem izazova, poput finansijskih, prostornih, ljudskih resursa, promena u trendovima donatorskih politika i slično. Uprkos svemu tome, mnoge organizacije uspevaju da opstanu, zahvaljujući entuzijazmu, upornosti, ličnom angažovanju i posvećenosti jer ako nećemo mi da pomognemo deci, ko će.  Upravo usled svih ovih izazova koji su prepoznati, a imajući u vidu osetljivost ciljne grupe sa kojom rade, neophodno je dalje jačanje sveukupnih kapaciteta organizacija civilnog društva koje rade sa decom i za decu, kao i podrška, kako u delu edukacije, mentorstva i finansija, tako i u segmentu umrežavanja sa ciljem boljeg međusobnog povezivanja i osnaživanja.

Organizacije imaju dosta iskustva u radu, članice su različitih mreža, i zapravo, mogu biti podrška jedni drugima u domenu edukacije, umrežavanja, stručnog usavršavanja, mentorstva. Postoji zainteresovanost organizacija da se kreira zajednička platforma i da se aktivno uključe u njen rad kroz deljenje primera dobre prakse, ekspertize, predstavljanja svog rada, kao i značajnih rezultata koje su postigle u oblasti unapređenja prava deteta.

U domaćem okviru sproveden je određen broj istraživanja na temu kapaciteta i potreba, održivosti i izazova sa kojima se suočavaju organizacije civilnog društva, ali ne specifično sa onim organizacijama koje rade SA decom i ZA decu, čime je vrednost dobijenih podataka još veća. Rezultati istraživanja mogu poslužiti kao osnova za kreiranje predloga praktičnih politika, preporuka za donosioce odluka, donatorsku, akademsku zajednicu, ali i preporuka za uspešniji rad organizacija koje rade sa decom i za decu.

Istraživanja je realizovano u okviru projekta „Prava deteta su ljudska prava“ koji sprovodi Užički centar za prava deteta uz podršku Evropske unije, a koji za cilj ima unapređenje i zaštitu ljudskih i prava deteta u Srbiji.

 

Istraživanje u celosti možete preuzeti OVDE.

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search