In Vesti

U petak, 10. 5. 2019. godine, u Narodnoj biblioteci ,,Stefan Prvovenčani’’ u Kraljevu, debatni klub srednjoškolaca ,,Imam ideju’’ održao je prezentacionu debatu sa početnom tezom: ,,Društvene mreže donose mladima više štete nego koristi’’.

Grupa srednjoškolaca počela je svoj rad u okviru projekta ,,Debate o pravima deteta’’, Užičkog centra za prava deteta,  podržanog od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Projekat se realizuje u tri grada: Čačku, Užicu i Kraljevu, sa srednjoškolcima koji su završili niz obuka o pravima deteta, diskriminaciji,  stereotipima i, naravno, veštini vođenja debate.

Pred svojim drugovima, nastavnicima i roditeljima, kao i zainteresovanim posetiocima, debateri su na svojoj poslednjoj promotivoj debati iznosili tvrdnje i stavove o štetnosti i prednostima društvenih mreža iz pozicije mladih.  Afirmativni tim koji je zastupao tezu da društvene mreže donose više koristi mladima, naglasili su brojne prednosti interneta, posebno za mlade koji se nazivaju ,,digitalnim urođenicima’’ i koji ne mogu zamisliti život bez interneta.  Dostupnost informacija, brza komunikacija, udruživanje ljudi bez obzira na razdaljinu, samo su neke od prednosti društvenih mreža. Sa druge strane, negacijski tim, opozicija, predstavio nam je i podsetio na brojne neželjene posledice korišćenja društvenih mreža: manipulacije, zloupotrebe dece i mladih, promene koncepta provođenja slobodnog vremena.

Sa približno podjednakim brojem glasova za oba tima, debateri su nam pokazali da ne možemo lako da se opredelimo samo za prednosti ili mane društvenih mreža. Ostaje kao zaključak da je promišljena mera pametnog i odgovornog korišćenja interneta najbolji način da se optimalno iskoriste sve njegove prednosti.

Mentor debatera: Aleksandra Jovankin Aleksić, UG ,,Imam ideju’’

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search