Deca i mladi u zaštiti od štetnih sadržaja i lažnih vesti

bos-boja-latin

O projektu

Projekat „Deca i mladi u zaštiti od štetnih sadržaja i lažnih vesti“ doprinosi zaštiti dece i mladih od izloženosti štetnim sadržajima i lažnim vestima putem medija i društvenih mreža. Sudeći po istraživanju iz 2016. godine koje je obuhvatilo decu od 12 do 18 godina, korišćenje digitalnih tehnologija vrlo je rasprostranjeno- preko 94% dece starijeg srednjoškolskog uzrasta ima mobilni telefon, a samo 1% srednjoškolaca isti ne poseduje. Istovremeno, 17% uzorkovane dece i mladih ne koristi Internet. Ako uzmemo u obzir visok procenat korišćenja digitalnih tehnologija, možemo napraviti paralelu sa izlaganjem dece i mladih neželjenim i štetnim sadržajima. Istraživanje je pokazalo da je 62% starijih osnovaca i 84% srednjoškolaca u proteklih godinu dana bilo izloženo ovim sadržajima, a oblici štetnih sadržaja kojima su deca i mladi izloženi su: nasilje i diskriminacija, ugrožavanje privatnosti, izlaganje pornografskom sadržaju, verbalnom vređanju i ogovaranju. Pored navedenih oblika nepoželjnih i opasnih sadržaja, veliki deo se odnosi na neproverene, lažne i uznemirujuće vesti. Deca i mladi nisu samo putem društvenih mreža i Interneta izloženi ovoj vrsti sadržaja, već i preko elektronskih i štampanih medija. Plasiranje ovog sadržaja se vrši svakodnevno i to čak kroz medije sa nacionanom frekvencijom i to najčešće kroz rijaliti programe. Regulativa koja štiti građane, a posebno decu im mlade, formalno postoji, ali je primena te regulative nedosledna i gotovo neprimenjiva. Pored toga, regulatorna tela u velikom broju slučajeva ne reaguju ili reaguje na krajnje neadekvatan način kroz minimiziranje problema ili čak opravdavanje istog.

Ako uzmemo u obzir rezultate istraživanja i celokupnu situaciju u Republici Srbiji, vidimo da je potreba za projektom koji će se baviti ovim temama velika.

Centralna aktivnost projekta je realizacija zagovaračke kampanje sa ciljem unapređenja mehanizama za zaštitu dece od izloženosti štetnim sadržajima i lažnim vestima u okviru koja će se odvijati na društvenim mrežama. Projektom je planirano uključivanje oko 1500 dece i mladih u anketu, na osnovu čijih rezultata, odnosno izvornih stavova mladih o temi kampanje, će biti formiran set preporuka. Preporuke će biti vezane za sistemsku zaštitu dece i mladih od štetnih sadržaja i izloženosti lažnim vestima koji će biti dostavljen donosiocima odluka.

Projekat se realizuje se u okviru programa podrške civilnom društvu za javno zagovaranje i projekta „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Related Projects

Start typing and press Enter to search