In Vesti

Užički centar za prava deteta je započeo realizaciju projekta „Youth Agents of Social Change“ u okviru programa Erasmus+. Na ovom jednogodišnjem projektu, partner Užičkog centra za prava deteta je Koalicija omladinskih organizacija SEGA iz Makedonije. Projekat okuplja srednjoškolce koji će steći potrebna znanja, vrednosti i veštine za buduće socijalne promene i promociju evropskih vrednosti u svojim zajednicama: poštovanje prava deteta i ljudskih prava, suživota i slobode, tolerancije i interkulturalnih vrednosti.

Prva aktivnost projekta je omladinska razmena od 20. do 24. avgusta 2018. u Užicu, koja je okupila tridesetoro srednjoškolaca i četiri omladinska lidera iz Prilepa i Užica.

Mladi su imali priliku da rade na aktivnostima za građenje tima, istraživanju grada, pravima deteta, ali i univerzalnim ljudskim pravima kao neotuđivim i stečenim pravima koja nam pripadaju  rođenjem. Interaktivne radionice o predrasudama i stereotipima, diskriminaciji, simulacije koje uvode mlade u njihov pojam, uzroke nastajanja i posledice – bile su povod za bogate diskusije i pravljenje paralele stanja u Srbiji i Makedoniji. Značajan seo sadržaja je bio posvećen nasilju, a gostima iz Makedonije novina su bili  vrste i nivoi nasilja gde su diskutovali iz ličnog iskustva. Rodno zasnovano nasilje se pokazala kao provokativna tema o kojoj učesnici imaju potrebe da saznaju više.

Posetom Dnevnom boravku za decu i mlade sa smetnjama u razvoju , ostvarilo se lepo druženje sa korisnicima boravka. Kroz zajedničke interaktivne aktivnosti, ples, pesmu i crtanje – prevazišli su početne stereotipe i pokazali da direktni kontakt uvek jeste najbolji način međusobnog upoznavanja. Gostima je bio važan  uvid o postojanju ove usluge socijalne zaštite, jer u Makedoniji ne postoji sličan prostor koji okuplja decu i mlade sa smetnjama.  Poseta je ostavila snažan utisak na mlade, procenjuju je kao važnu dobit.

Pored edukativnih radionica, mladi su uživali u aktivnostima koje su organizovane napolju, gde su kroz istraživačke zadatke upoznavali naš grad i okolinu, učili o istoriji, običajima, starim zanatima. Poslednji dan razmene bio je posvećen radu na akcionim planovima, kojima mladi planiraju realizaciju vršnjačkih radionica u svojim sredinama i prenošenju stečenih znanja i veština sa ove omladinske razmene.

Navešćemo neke od utisaka mladih, članova Omladinske grupe Užičkog centra za prava deteta  i njihovih vršnjaka iz Makedonije:

  • „Uživala sam svih pet dana! Pored korisnih informacija koje smo dobili, proveli smo vrlo kvalitetni vreme sa našim vršnjacima iz Makedonije. Jako se radujem našem odlasku u Makedoniju u januaru!“
  • „Dopalo mi se to što smo mi, Užičani, imali ulogu domaćina, pa smo u slobodno vreme organizovali obilazak grada. Našim prijateljima iz Makedonije smo pokazali pogled na Užice sa Starog Grada, obišli tunele i videli kanjon Đetinje. Zajedno sa njima smo uživali u komplet lepinji i bureku:)“
  • „Ovo je bila moja prva omladinska razmena, i sve mi je jako prijalo, i radionice i slobodno vreme koje smo koristili da se bolje upoznamo.“
  • „Na mene je veliku utisak ostavila poseta dnevnom boravku za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, jer do sada nisam imala priliku da posetim ovaj boravak i budem u komunikaciji sa korisnicima.“

 

  • Naši gosti iz Makedonije navode da im je razmena donela nova poznanstva, saznanja, nove ideje i da su pored korisnih veština i znanja stekli prijatelje za ceo život. Sadržaji radionica, simulacije i interaktivni način rada su doprineli da vreme proleti, a da bude sve i korisno i zanimljivo. Mnogi ističu da im je vreme provedeno u istraživanju grada (poseta muzeju i priča o Užičkoj republici) i okoline (Terzića avlija, Potpećka pećina, Zlatibor)  bilo nezaboravno iskustvo.

 

Slična omladinska razmena planirana je za januar u Makedoniji.

Start typing and press Enter to search