In Vesti

Radionice za decu i mlade u Požegi: „Različiti – a jednako važni“ UCPD realizuje u okviru svojih projektnih aktivnosti sa partnerskom organizacijom Građanska alijansa za socijalnu inkluziju „Forca“.

U prostorijama Građanske alijanse za socijalnu inkluziju „Forca“, tokom aprila 2018. održan je niz radionica za decu i mlade na temu „Različiti, a jednako važni“. Radionice su imale za cilj bolje vršnjačko razumevanje i prihvatanje različitosti. Na interaktivne i kreativne načine učesnicima su približeni pojmovi nasilja, siromaštva i diskriminacije.

Učesnici su imali priliku da diskutuju o sponi između različitosti i diskriminacije i o tome na koje sve načine je možemo nasilje i diskriminaciju  preduprediti.  Bilo je govora i o vezi između prava i odgovornosti na individualnom planu, ali i ogovornosti lokalnih i republičkih institucija.  Kroz različite igrolike aktivnosti, učesnici su uvideli šta znači fer postupanje, jednako postupanje i uklanjanje sistemskih barijera u nasilju i diskriminaciji, a primeri otklanjanja sistemskih barijera su prepoznavani u drugom alternativnom izveštaju  Prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Velika pažnja posvećena je deci iz marginalizovanih grupa, i u okviru tog segmenta su analizirane mere za poglavlje 23 koje se odnose na marginalizovane grupe. Učesnici su mogli da vide šta je država uradila, a šta nije povodom donetih mera i daju svoje predloge za unapređenje. Učesnike je zanimala opšta bezbednost, pa je bilo dosta reči i o tome sa posebnim osvrtom na bezbednost na internetu. Jedan deo radinica je posvećen izradi edu panoa. Na radionicama su dogovorene i sledeće aktivnosti koje će biti  realizovane sa timovima za vršnjačko nasilje iz srednje Tehničke škole i Gimnazije.

Radionice su sastavni deo projekta “Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“ koji realizuje Užički centar za prava deteta i partnerske organizacije u svim opštinama Zlatiborskog okruga. Rad Užičkog centra za prava deteta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Aktivnost je i medijski propraćena i nešto više o njoj možete pronaći OVDE.

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search