In Vesti

U okviru  projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, Beogradska otvorena škola organizovala je obuku za programske partnere i predstavnica Užičkog centra za prava deteta prisustvovala je obuci na Mokroj Gori, od 16. do 19. aprila.   Tako je nastavljen je rad na podizanju kapaciteta programskih partnera za kontinuirano učešće i praćenje procesa pregovora Srbije sa EU.

Tokom prvog dela obuke, kog je vodio Vladimir Pavlović iz Boš-a, učesnici su imali priliku da se informišu o toku procesa pristupnih pregovora za članstvo Srbije u EU, sa fokusom na analizu konkretnih pregovaračkih poglavlja. Tokom drugog dela obuke, učesnici su bili podeljeni u tematske grupe u okviru kojih su praktično pristupali oblastima vladavine prava, zaštite životne sredine, ljudskih prava, medija kao i omladinskih politika u okviru pregovaračkih poglavlja. Kako Užički centar za prava deteta  prati poglavlje 23, naša predstavnica je prisustvovala delu obuke koju je vodio Milan Antonijević iz Yucom-a. Diskutovalo se  o reformi pravosuđa, nekim segmentima pregovaračkog poglavlja 23, ali  vezu između svojih projekata i uticaja  na reforme koje sprovodi država vezano za ovo poglavlje. Treći aspekt obuke stavio je fokus na ulogu civilnog društva u procesu pregovora i diskusiju o mehanizmima za komunikaciju koji su na raspolaganju organizacijama civilnog društva i medijima u nastojanjima da daju svoj doprinos za kvalitetniji, transparentniji i inkluzivniji tok pregovora. Sa učesnicima su tokom ovog dela obuke bili Srđan Staletović, koji je dao savete i konkretne predloge za komunikaciju sa građanima, kao i Suzana Grubješić iz Evropskog pokreta koja se bavila narednim datumima bitnim za pregovore, ali i analizom godišnjeg izveštaja o napretku Srbije u procesu. Na obuci su dogovoreni i operativni detalji za dalju realizaciju projekata.

Rad Užičkog centra za prava deteta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search