In Vesti

Model škola za prava deteta nastala je u okviru projekta „Obrazovanje za prava deteta“ koji realizuje Užički centar za prava deteta u saradnji sa četiri organizacije civilnog društva i deset osnovnih škola u Srbiji, uz podršku Pestaloci dečje fondacije iz Švajcarske.

Realizujući ovaj projekat u periodu od 2013-2018. godine, razvijene su i u praksi primenjene mere i procedure neophodne za puno poštovanje prava deteta u školama, a koje su zasnovane na principima i pravima garantovanim Konvencijom o pravima deteta, ali i zakonskim okvirom Republike Srbije iz domena zaštite i ostvarivanja prava deteta.

Te mere i procedure u načelu mogu se svrstati u dve grupe, i to one koje se odnose na podučavanje dece o pravima deteta i mere i procedure za poštovanje prava deteta. One su primenjene u partnerskim školama u njihovom redovnom radu. Pored ovoga, u okviru projekta razvijen je i Resurs paket, koga čine različiti pomoćni materijali, a čija je uloga da pomogne u efikasnoj primeni razvijenih mera i procedura i da osigura postavljene standarde kvaliteta. Resurs paket sadrži edukativne materijale, pravilnike, scenarije časova o pravima deteta, standarde kvaliteta pojedinih elemenata, uputstva i priručnike.

Razvijene mere i procedure, iskustva i naučene lekcije iz njihove praktične primene, rezultati samoevaluacije i eksterne evalucije kao, i Resurs paket, zajedno čine elemente Model škole za prava deteta. Kroz ovaj model ti elementi su logično povezani u celinu i dati školama za dalju primenu.

 Dokument možete preuzeti OVDE.

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search