u Vesti

Na koji način osnovne škole informišu svoje učenike o mogućnostima daljeg obrazovanja saznali smo od menadžmenta OŠ „Branko Miljković“ iz Niša i OŠ „Ljupče Španac“ iz Bele Palanke. U Nišu smo razgovarali sa direktorkom Tijanom Ranđelović koja nam je predstavila nekoliko modela, uključujući Sajam profesionalne orijentacije, kada srednje škole posećuju osnovnu i predstavljaju svoje profile, ali se orgnaizuju i posete učenika, naročito predstavnika učeničkog parlamenta drugim srednjim školama. U Beloj Palanci nam je pedagog škole Jovana Petrović navela da učenike informišu Tim za profesionalnu orijentaciju i učenicki parlament, ali je takođe i pričala o inovativnom modelu koji je nedavno otvoren – Klub za učenje. Ovde je reč o individualnom pristupu učenicima, koji se dobro pokazao kada su učenici iz osetljivih grupa u pitanju.

Učenici ove dve škole su nam rekli koje srednje škole planiraju da upišu, kako dolaze do informacija i ko ima najveći uticaj na njih. Takođe, saznali smo i da njihovi vršnjaci, naročito Romske nacionalnosti, imaju podršku, ne samo u okviru škole, od razrednih starešina, nastanvika i direktora, već i od strane drugara iz odeljenja.

Putem video priloga koji ćete uskoro imati priliku da vidite prikazali smo kako se ostvaruju prava na informisanje, učestvovanje u donošenju odluka koje se tiču dece i mladih, sa posebnim osvrtom na decu iz osetljivih grupa.

U drugom video prilogu smo slične teme obradili iz perspektive srednje škole i fakulteta, gde smo takođe razgovarali kako sa menadžmentom tako i sa učenicima i studentima. Oba video priloga su trenutno u post-produkciji, i njihovo objavljivanje se uskoro očekuje.

Video prilozi su nastali kao deo istraživačke inicijative i praćenja napretka u ostvarivanju prava deteta u procesu pridruživanja Srbije EU, naročito u okviru pregovaračkog poglavlja 23 u okviru projekta koji sprovodi Užički centar za prava deteta u partnerstvu sa Centrom za održivi razvoj, edukaciju i komunikaciju – OREK.

𝐴𝑘𝑡𝑖𝑣𝑛𝑜𝑠𝑡𝑖 𝑠𝑒 𝑟𝑒𝑎𝑙𝑖𝑧𝑢𝑗𝑢 𝑢 𝑜𝑘𝑣𝑖𝑟𝑢 𝑝𝑟𝑜𝑗𝑒𝑘𝑡𝑎 𝑝𝑟𝑜𝑗𝑒𝑘𝑡𝑎 „𝑀𝑜𝑛𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖𝑛𝑔 𝑜𝑠𝑡𝑣𝑎𝑟𝑖𝑣𝑎𝑛𝑗𝑎 𝑝𝑟𝑎𝑣𝑎 𝑑𝑒𝑡𝑒𝑡𝑎 𝑢 𝑝𝑟𝑜𝑐𝑒𝑠𝑢 𝑝𝑟𝑖𝑑𝑟𝑢𝑧̌𝑖𝑣𝑎𝑛𝑗𝑎 𝑆𝑟𝑏𝑖𝑗𝑒 𝐸𝑣𝑟𝑜𝑝𝑠𝑘𝑜𝑗 𝑢𝑛𝑖𝑗𝑖“. 𝑅𝑎𝑑 𝑈𝑧̌𝑖𝑐̌𝑘𝑜𝑔 𝑐𝑒𝑛𝑡𝑟𝑎 𝑧𝑎 𝑝𝑟𝑎𝑣𝑎 𝑑𝑒𝑡𝑒𝑡𝑎 𝑝𝑜𝑑𝑟𝑧̌𝑎𝑣𝑎 Šv𝑒𝑑𝑠𝑘𝑎 𝑢 𝑜𝑘𝑣𝑖𝑟𝑢 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑎 𝐵𝑒𝑜𝑔𝑟𝑎𝑑𝑠𝑘𝑒 𝑜𝑡𝑣𝑜𝑟𝑒𝑛𝑒 𝑠̌𝑘𝑜𝑙𝑒 „𝐶𝑖𝑣𝑖𝑙𝑛𝑜 𝑑𝑟𝑢𝑠̌𝑡𝑣𝑜 𝑧𝑎 𝑢𝑛𝑎𝑝𝑟𝑒đ𝑒𝑛𝑗𝑒 𝑝𝑟𝑖𝑠𝑡𝑢𝑝𝑎𝑛𝑗𝑎 𝑆𝑟𝑏𝑖𝑗𝑒 𝐸𝑣𝑟𝑜𝑝𝑠𝑘𝑜𝑗 𝑢𝑛𝑖𝑗𝑖“.

Galerija slika

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu