In Vesti

Srednjoškolci iz Omladinske grupe Užičkog centra za prava deteta učestvuju u projektu „Deca i  mladi u zaštiti od štetnih sadržaja i lažnih vesti“, zajedno sa mladima iz još nekoliko gradova. U junu su održane dve fokus grupe, prva u sredu, 5. juna, a druga u nedelju, 9.juna 2019. godine.  Teme fokus grupa su bile lažne vesti i štetni sadržaji sa kojima se mladi susreću tokom korišćenja medija- televizije, novina, putem interneta. Ovom prilikom su iznosili svoja mišljenja o tome koliko često i koje medije koriste, da li prepoznaju  štetne sadržaje , kako na njih reaguju i da li znaju na koji način da se zaštite.

Pažnju su privukle lažne vesti, jer po njihovim rečima sve su zastupljenije u medijima i veoma se teško prepoznaju. Atmosfera u grupi je bila podsticajna i na kreativan način se došlo do saznanja da ovoj temi treba posvetiti veliku pažnju.

Ono što ih očekuje u narednom periodu je kreiranje video snimaka putem kojih će  iznositi  svoja iskustva iz digitalnog sveta, svoje stavove i ideje kojima mogu uticati  na sve prisutniji problem izloženosti mladih štetnim sadržajima i lažnim vestima u medijima.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta  „Deca i  mladi u zaštiti od štetnih sadržaja i lažnih vesti“ koga je  podržao je američki narod putem Američke agencije za  međunarodni razvoj (USAID), a u okviru projekta “Aktivni građani – bolje društvo zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ.

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search